Ülkemizin doğal güzellikleri kadar mutfaktaki lezzetleri de meşhur. Karadeniz’in meşhur yemekleri sınırlarımız dışında da biliniyor. İyi bir seyahat planı hazırlarken gideceğiniz yerin meşhur yemeklerini de araştırmanız önemlidir. Karadeniz gezisinde ne yenir tüm detayları ile haberimizde yer alıyor. Karadeniz’de hangi ile giderseniz gidin her yerde bu yemekleri bulabilirsiniz.
Karadeniz gezisi planlayanlar yörenin meşhur yemeklerini de tatmadan dönmek istemiyor. Doğu’dan Batı’ya hangi ile seyahat edilecek olursa olsun Karadeniz’in meşhur yemekleri merak ediliyor. Bu yemekleri Karadeniz Bölgesi’nde yer alan her ilde bulmanız mümkün. Bir bölgenin yöresel yemeklerini yerinde yemenin tadı başka bir şeyde yoktur. Her şey olması gerektiği gibidir ve o lezzeti başka yerde bulamazsınız.
Karadeniz gezisinde ne yenir sorusunun cevabını bir çok şehirde uzun senelerdir yapılan yemekleri sıralayarak verdik. Meşhur Karadeniz yemekleri lezzetini en iyi Karadeniz’de bulacağınızı unutmayın.
Her biri farklı tatlarda ünlü Karadeniz yemekleri…
KUYMAK
Peynir ve mısır ununun uyumlu buluşması tereyağ ile taçlanıyor. Karadeniz’in meşhur yemekleri arsında neredeyse ilk sırayı alan kuymak herkes tarafından en iyi bilinen Karadeniz yemeği. Ancak yine de orjinaline uygun olarak bu yemeği yapmak oldukça zor. İyi bir kuymak yemeği yemek için Karadeniz gezisinde mutlaka yöresinde bu lezzeti tadın.
EŞİ BENZERİ OLMAYAN YÖRESEL LEZZET: LAHANA ÇORBASI
Herkes lahana çorbasını çok sevmez. Çünkü evinizde aslına uygun olarak Karadeniz yaylalarında üretilmiş tere yağını kullanmadan bu lezzeti yakalamanız zor. Lahana çorbası Karadeniz yemekleri içerisinde en iyi şifa kaynağı olan bir lezzettir. Aslına uygun yapıldığı taktirde lezzetine doyum olmaz. Bu sebeple Karadeniz gezisinde gittiğiniz ilde lahana çorbası içmeyi de ihmal etmeyin.
PEYNİRLİ PİDE
Her ilin kendine özgü peynirli pidesi vardır. Ancak Karadeniz’in peynirli pidesi de oldukça lezzetlidir. Kendi yaylalarında üretilen peynirler ile yapılır ve hiç bir yerde bu peynirlerde bulunan lezzet olmaz. Karadeniz’in meşhur yemeklerinde kullanılan malzemelerin üretimi kendine has lezzetin oluşmasının da sebebidir.
SİRON
Yoğurt ve kıymanın en uyumlu birlikteliği bu yemekte ortaya çıkıyor. Yalancı mantıya da benzeyen Siron bir çok yönü ile bu yemekten ayrılır. Yufka ile yapılmakta olup Karadeniz yöresinde bu lezzet hanımların el açması yufkaları kullanılarak misafirlere verilir. El açması yufkanın içerisine kıymalı karışım serilir ve kesilir. fırında kızardığı taktirde üzerine istenilen soslar ve yoğurt karışımı dökülür.
KARADENİZ TATLISI: KUKUCA
Karadeniz’in vazgeçilmez yiyeceği bal kabağının mısır ile ezilmesi sonucu lezzetli kukuca tatlısı ortaya çıkar. Şeker ve süt ilave edilerek bu iki malzemenin karışması sağlanır. Sıcak olarak servis edilir ki yöresinde böyle yenmektedir. Karadeniz gezisinde ne yenir diye düşüyorsanız tatlı hakkınızı kukucadan yana kullanabilirsiniz.
SAĞLIKLI BİR YÖRESEL YEMEK: SARAMBULA
Karadeniz halkında kilo sorunu olmamasının sebebi belki de bu yöresel yemeklerin bu kadar sağlıklı olmasından kaynaklanıyordur. Sarambula da bu Karadeniz yemeklerinden sadece birisi. Pazı, pırasa, mısır yarması ve pirinç kullanılarak yapılan bir yemektir. İsteyenler içerisine hamsi de ekleyebilirler. Farklı bir lezzet ve sizin alıştıklarınızın çok dışında bir yemek.
KARADENİZ BALIKLARI: PALAMUT DOLMASI
Karadeniz’in meşhur yemekleri tabi ki malzemelerini de denizinden alacak. Hamsiden sonra en çok tüketilen balık çeşitlerinden olan palamut dolması yapıldığında herkesin ağzının suyunu akıtıyor. Yöresinde ise palamutu çok farklı tekniklerle pişiriyorlar ki Karadeniz gezisinde kesinlikle tatmalısınız.
ADI BÖREK LEZZETİ TATLI: LAZ BÖREĞİ
Laz böreği denmesinin sebebi bazı yörelerde şerbet konulmadan da tüketilmesidir. Ancak geçmişten günümüze laz böreği yufka arasına muhallebi karışımı dökülerek piştikten sonra şerbetlenmesi suretiyle yapılmaktadır. Şerbetli böreğin içerisindeki karışım çıtır çıtır yufkanın arasında ağızda dağılır.
YEŞİLLER DİYARINDAN: TOMARA
Karadeniz yeşili ile bilinen bir bölgemizdir. Yetişen çeşitli otlar da zamanla yöresel tatların oluşmasında kendini göstermiştir. Tomara da bu otlardan biridir. Diğer malzemeler ile birleşerek güzel bir tomara kızartması yemek Karadeniz’de kesinlikle yapılması gereken bir şeydir.
HAMSİ PİLAV
Yeşili ile beraber denizini de mutfağının gelişmesinde kullanan Karadeniz hamsi pilavı ile ünlüdür. Hamsi pilav her yerde yapılır ancak en iyisi Karadeniz gezisinde yenir. Karadeniz turuna çıktığınızda meşhur yemeklerini tadarken bir öğünü de hamsi pilava ayırmalısınız. Kesinlikle balık sevdiren bir lezzettir.
HAMSİ KÖFTE
Hamsi pilavdan sonra hamsi köfte de Karadeniz’de yenilecek yemekler arasında yer almaktadır. Bilindik köfte malzemeleri ile beraber kıyma yerine hamsinin kullanıldığı bu lezzette hamsi tadı baharatlar ile çok güzel birleşir.
KARADENİZ GEZİSİNDE NE YENİR? LAZ HELVASI
İrmik unu ile yapılan güzel bir tatlı sizi Karadeniz gezisinde karşılıyor. Laz helvası irmik unu kavrularak yapılır ve muhallebi kıvamında yenir. Dondurma ile beraber servis edildiği görülmektedir.
KARADENİZ’İN MEŞHUR YEMEKLERİ: PAZILI KAYGANA
Karadeniz’in meşhur yemekleri denildiğinde pazılı kaygana sayılmazsa olmaz. Mısır unu Karadeniz yemeklerine yön veren bir malzemedir ve burada da yine karşımıza çıkıyor. Mısır unu ile pazının güzel birleşiminden lezzetli bir yemek ortaya çıkıyor. Şimdiden yerinde yemek üzere gideceklere afiyet olsun.
KARALAHANA ÇORBASI
Kışın her derde deva olan karalahana çorbası Karadeniz’in yenilmeye değer meşhur yemekleri arasındadır. Birbirinden güzel yemekleri arasında lahana malzemesinin her çeşit yemeğini önümüze seren Karadeniz mutfağında çorba önemlidir. Soğuklarda içinizi ısıtmak üzere güzel bir kase karalahana çorbası içebilirsiniz.
ETLİ PİŞİRİLMİŞ OLANI MAKBÜLDÜR: KARALAHANA DOLMASI
Karalahana dolmasına benzese de içeriği tamamen farklı bir yemektir. İçeriğinde mısır yarması ve dana eti bulunmaktadır. Dolmanın en altına da yağlı kaburga serilir ki lezzetini de büyük ölçüde bu kaburgadan almaktadır.
KARADENİZ’DE RUM TATLISI: PEPEÇURA
Öncelerde Karadeniz’de yaşamış olan Rumların bir tarifidir. Siyah üzüm ile yapılmaktadır. İçeriğinde fındık, mısır unu, Hindistan cevizi, vanilya bulunmaktadır. Çok güzel görünümünün yanı sıra lezzetli bir tatlıdır.
MANTI DEĞİLDİR! HİNKAL
Mantıya benzemesi sebebiyle herkes tarafından hinkal bir mantı mı sorusu akıla geliyor. Ancak hinkal mantı değildir ve yoğurt ile değil sadece salça sos ile servis edilmektedir. Aynı zamanda da şekil bakımından mantıdan çok uzaktır. Elle açılan hamur yuvarlak kesilir içerisine malzemesi konulup kapatılır. Bu işlemlerin ardından haşlanarak sos ile servis edilir. Hinkal Karadeniz yemekleri içerisinde en çok sevilenler arasında yer almaktadır.
Karadeniz’in meşhur yemekleri nelerdir konusunda çok zengin olan Karadeniz mutfağının sadece bir kaç yemeğini sizlere sıraladık. Karadeniz gezisinde ne yenir diye düşünmenize gerek kalmadan bu yemeklerden yapan yöresel bir restorana gidebilirsiniz.